Ga naar hoofdinhoud

Koffer met 2 of 4 wielen kopen?

Ben je van plan een nieuwe koffer te kopen en weet je niet goed of je voor eentje moet kiezen met 2 wielen of 4 wielen? Dat begrijpen wij maar al te goed. Het hangt voor een groot deel of hoe je je koffer gaat gebruiken. In onderstaand blog lees je alle voor- en nadelen van beide varianten.

Voor en nadelen koffers met 2 wielen

Vaak denken we dat een koffer met 2 wielen minder functioneert dan een koffer met 4 wielen. Want meer wielen is altijd beter toch? Dat is zeker niet waar. Een koffer 2 wielen heeft als grootste voordeel dat je je koffer heel makkelijker achterover kunt kantelen waardoor je hem makkelijk kan meeslepen. Het grote nadeel daarentegen is weer dat een koffer met 2 wielen weer minder geschikt zijn voor lange wachtrijen.

Voordelen:

 • Minder kwetsbare wielen. De wielen van 2 wielen koffers zijn geïntegreerd waardoor ze dus beter bescherm worden en minder vaak in de weg zitten.
 • Doordat de wielen geïntegreerd zijn zijn ze beter geschikt voor ruwere terreinen. Op het vliegveld heb je hier nog niet heel veel last van, want daar is vaak alles mooi glad. Maar in steden en dorpen met oude karakteristieke weggetjes is een 2 wiel koffer veel fijner te manoeuvreren dan een 4 wiel koffer.
 • Eenvoudig te kantelen. Je zet de 2 wiel koffer snel en gemakkelijk verticaal neer.

Nadelen

 • Minder wielen betekent ook weer minder stabiel. Hij kan sneller omvallen dan een 4 wiel koffer
 • Minder snel draaien. Je kunt niet zo snel je met je koffer met 2 wielen een andere kant op dan eentje met 4 wielen
 • Over het algemeen zijn koffers met 2 wielen wat zwaarder tijdens het vervoeren.

Voor en nadelen koffers met 4 wielen

2 extra wielen betekent dat hij veel wendbaarder is dan een koffer met 2 wielen. Waar je een koffer met 2 wielen echt moet kantelen om hem te vervoeren kun je een koffer met 4 wielen ook lekker rechtop vervoeren. Moet je vaak stilstaan? Bijvoorbeeld in lange rijen of in het openbaar vervoer. Dan is wel zo prettig. Het nadeel is dan weer dat de koffer kan gaan ‘rijden’. Hij staat tenslotte op 4 wielen.

Voordelen

 • Een koffer met 4 wielen is erg fijn manoeuvreren. Rol je hem op 2 wielen of rechtop? Het is beide mogelijk. Ook kun je snel van richting veranderen moet je koffer.
 • Ze zijn minder zwaar, omdat deze op 4 wielen staat in plaats van 2.
 • Lange wachtrijen of moet je vaak lang stilstaan? Dan is een koffer met 4 wielen erg fijn. Je hoeft het niet te kantelen waardoor je comfortabel kunt blijven staan.

Nadelen

 • Hou je de koffer met 4 wielen niet vast bij het stilstaan? Dan kan deze gaan rollen. Dus altijd goed opletten!
 • De wielen zijn niet geïntegreerd waardoor ze wat kwetsbaarder zijn en dus ook eerder kapot zullen gaan.
 • Een ruw terrein vind een koffer met 4 wielen wat minder prettig. De wieltjes willen dan nog wel eens achter allerlei dingetjes blijven hangen waardoor je lastiger je koffer kunt meerollen.

En qua prijs? Maakt dat nog uit?

Nee. Er zit nauwelijks prijsverschil tussen een koffer van 2 wielen of eentje met 4 wielen. Het is dus puur je persoonlijke voorkeur en hoe je je koffer het vaakst gaat gebruiken.

Back To Top